Çörek Otu Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Fitbakim

Çörek Otu Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çörek otu günümüzde ismini sık sık duyduğumuz, faydalarını merak ettiğimiz, nerelerde kullanıldığını öğrenmek istediğimiz bir şifa kaynağıdır. Çörek otu geleneksel tıpta, kozmetikte, çeşitli dünya mutfaklarında sıkça kullanılan bir bitki olmakla beraber popülerliğini her geçen gün arttırıyor. Çörek otu ve çörek otu kullanılarak elde edilen yağ sayısız hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Çörek Otu Nedir?

Çörek otu bilimsel adıyla da nigella sativa, binlerce yıldır çeşitli mutfaklarda ve alternatif tıpta kullanılan oldukça şifalı bir bitkidir. Güneybatı Asya’da Akdeniz’de ve Afrika’nın bazı bölgelerinde bulunur.

 

Çörek otu bitkisi 20-60cm (8-24 inç) kadar uzayabilen, ince gövdeli, derinden bölünmüş yapraklar taşıyan dayanaklı bir bitkidir. Kurutularak kullanılan bu bitki Orta Doğu, Polonya, Etiyopya ve Güney Asya mutfaklarında baharat ve çeşni olarak tüketilir. Bunun yanında geleneksel tıpta bilinen birçok mucizevi etkisi vardır.

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çörek otu birçok tıbbi problemin çözümünde kullanılan bir bitkidir. Kurutularak kullanılan bu bitkinin aynı zamanda yağı da elde edilmektedir. Elde edilen bu yağ, hammaddesinin hiçbir özelliğini yitirmeden korur.

 

Çörek otu yağı ağız yoluyla alınabilir ya da sürülerek kullanılabilir. Ağız yoluyla alındığında bir bardak suyun içerisine bir çay kaşığı ölçüsünde karıştırılarak içilebilir. Bir bölge üzerine sürülmek isteniyorsa ise iki çay kaşığı çörek otu bir yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırılıp alerjen bölgeye sürülebilir.

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Çörek otu yağı yazının yukarıdaki kısmında da belirtildiği gibi geleneksel tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Çörek otu yağının tedavisinde kullanıldığı hastalıklar ve birçok faydasını yazının devamında bulabilirsiniz. Doktorunuza danışarak siz de bu mucizevi yağın faydalarından yararlanın!

  • Çörek otu bitkisi doymamış yağ asitleri bakımından çokça zengindir. İçerisindeki yağ dengesinin sağlıklı olması dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.
  • Damar sağlığınıza iyi geldiği için sizi kalp hastalarından ve yüksek tansiyondan da korur.
  • Diyabet (şeker) hastalığına da iyi gelen şifalı bir bitkidir.
  • Kilo verme süreçlerinde kullanılır. Bunun sebebi ise verilen kilo sonrası sarkmaları önlemesindendir. Cilt yenilemekte zengin içeriği oldukça başarılıdır.
  • Cildinde sivilce problemi yaşayan kişiler de bu mucizevi bitkiyi tercih edebilirler. İçerisinde çörek otu yağı bulunan bir losyonla cildi düzenli temizlemek bir ay içerisinde önemli ölçüde sonuç veren bir işlemdir.
  • Cilt yenilenmesinde etkili olduğu için yaraların iyileşmesini de hızlandırır. Yara olan bölgede bakterilerin çoğalmasını engeller.
  • Güçlü bir antioksidan olduğu için kanser düşmanı bir tohumdur da diyebiliriz. Özellikle kolon, pankreas, meme, deri ve akciğer kanserlerinde vücudu korur.
  • Doğru ölçüde kullanıldığı takdirde sinir, stres ve kaygı gibi ruhsal durumlara da iyi gelir.
  • Çörek otu yağının cinsel gücü arttırdığı da bilinir.

Çörek Otu Yağının Yan Etkileri ve Olası Riskleri Nelerdir?

Bu mucizevi yağ çok fazla faydaya sahip olmakla beraber bazı riskler de taşımaktadır. Bu risklerin en başında olması gereken miktarın üzerinde kullanmak gelir. Çörek otu yağı kısa vadede çok yararlı olmasının yanında uzun vadede etkileri tam olarak bilinmediği için sürekli kullanmamakta yarar var.

 

Kullandığınız çörek otu yağının saf ve doğal olmasına özen gösterin. Sahte veya karıştırılmış bir yağ istediğiniz etkiyi veremez.

 

Ve en önemlisi her ne faydası için kullanıyor olursanız olun bu işlemi mutlaka doktorunuza danışarak yapmanızı öneriyoruz.

  • Bir ilaç yerine kullanılmaya uygun değildir.
  • Bazı insanlarda alerjik reaksiyona sebep olabilir. Cildin tamamının bu durumdan etkilenmemesi adına küçük bir kısımda deneme yapılabilir.
  • Hamilelerin yahut emziren kişilerin kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışması gerekir.
  • Göz, burun çevresinden ve vücudun hassas yerlerinden uzak tutulmalıdır.
  • Bazı kişilerde mide problemlerine, kabızlığa ve kusmaya neden olabilir.

Çörek Otu Yağı Saç İçin Kullanılmaya Uygun Mudur?

Çörek otu yağı saç için oldukça değerli bir bitkisel yağdır. Saç için birçok faydası olan bu mucizevi yağın etkileri şu şekilde sıralanabilir.

  • Saç kırılmasının önüne geçer.
  • Saça nem kazandırır.
  • Saç derisindeki kaşıntıyı azaltmakta etkilidir.
  • Kepeklenmenin önüne geçer.
  • Saça canlı ve parlak bir görüntü kazandırmakta yardımcı olur.

Çörek Otu Yağı Kapsülü Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Çörek otu yağı kapsülü çörek otu yağının sıkıştırılmış halidir ve gıda takviyesi niteliği taşır. Masaj yağlarına, şampuanlara ve evde yapılan cilt bakım ürünlerine eklenmek için uygundur. Ayrıca yüksek kalitede olduğu için yemeklerde, soslarda ve içeceklerde de kullanılabilir.

Sonuç Olarak

Bu yazının tamamında bahsedilen üzere çörek otu kurutulmuş bir şekilde yemeklerde, yağ formu çeşitli hastalıkların tedavisinde, kapsül olarak kozmetik dünyasında sıkça kendinden bahsettiren bir bitkidir. Doğanın tüm mucizevi yararları gibi çörek otu bitkisi de onlarca fayda barındırsa dahi bu yazıda da belirtilen olası riskleri unutmamak gerekir. Hangi amaç için kullanılacak olursa olsun uzman bir doktorun görüşü alınmalıdır.

Çörek Oto ve Yağı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İnternette veya dışarıdaki aktarlarda çörek otu yağı bulabilirsiniz. Bu noktada önemli olan çörek otu yağının yüzde yüz saf ve doğal olmasıdır. Bu tarz etiketlere dikkat etmeniz oldukça önemlidir.

Çörek otu yağının kilo vermeyi hızlandıran etkisinden dolayı kilo vermek isteyen kişilerin diyet ve sporlarına bitkisel takviye olarak diyetisyenler tarafından eklenir.

Çörek otunun bilimsel adı nigella sativadır. Ama şu isimlerle de anılabilir:

  • Rezene çiçeği
  • Siyah kimyon
  • Kalonji

  • Tıkanıklık
  • Burun akması
  • Hapşırma
  • Burun pasajlarının şişmesi

Çörek otu yağı günde bir çay kaşığı ölçüsünde aç karna tüketilebilir. Ancak kokusundan rahatsızlık duyan kişiler gece veya tok karna da tüketebilirler.

Çörek otu yağı cilde sürülebilir. Ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olduğu için cildin küçük bir kısmında alerji testi yapılması çok büyük önem taşır. Ayrıca göz burun çevresinden uzak tutulmalıdır. Vücudun hassas bölgeleri için de önerilmez. Doktor tavsiyesine uygun bir şekilde kullanmalısınız. Mutlaka cilt doktorunuza başvurun sıklık ve miktar konusunda da yardımcı olması için tek başınıza hareket etmemeniz önemli bir husustur.

Çörek otu yağı omega 3 açısından zengin olduğu için cilde çok iyi gelir. Cildi parlaklaştıran ve sıkılaştıran çörek otu yağı cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar. Aynı zamanda tıkanmış ve yağlı gözeneklerin açılmasına da yardım eder. Çörek otu yağı için cilt dostu demek hiç de yanlış bir tabir olmaz.

Konuyla Alakalı Diğer Yazılarımız